Drzewa owocowe trzeba przycinać.
Dzięki temu owoce są zdrowsze i bardziej dorodne. Tutaj dowiecie się kiedy najlepiej przycinać najpopularniejsze rodzaje drzewek owocowych.
Na początku warto wspomnieć, że wyróżniamy cięcia letnie (w czasie wegetacji roślin) oraz zimowe (w czasie spoczynku). To, kiedy drzewo powinno zostać przycięte zależy od danego gatunku.
Cięcie letnie
Cięcie w okresie wegetacji roślin wykonujemy u drzew, które są wrażliwe na choroby. W tym czasie przycinamy czereśnie oraz wiśnie. Ten zabieg pielęgnacyjny najlepiej wykonać zaraz po zakończeniu zbiorów, czyli od końca lipca do połowy sierpnia.
Cięcie zimowe
Cięcie w czasie spoczynku, czyli cięcie zimowe wykonujemy po przejściu największych mrozów, kiedy mamy już pewność, że bardzo niskie temperatury już nie powrócą. Najczęściej takie cięcia rozpoczynane są w drugiej połowie lutego, ale można je wykonywać jeszcze do kwietnia. Na początku warto przyciąć te rośliny, które są najbardziej wytrzymałe, czyli jabłonie oraz grusze. W drugiej kolejności, w kwietniu możemy przyciąć śliwy, nektaryny, morele, czy brzoskwinie. Tutaj warto dodać taką uwagę, że do zimowego cięcia nadają się najlepiej młode drzewa pestkowe, natomiast w przypadku starszych drzew warto zastosować cięcie letnie, ponieważ wtedy istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób czy infekcji.
Latem wycinamy również wilki
Wilki, to są najmłodsze gałązki, które pną się pionowo w górę i nie owocują. Można wyciąć je w lipcu oraz w sierpniu. Natomiast nie później niż 3 tygodnie przed zbiorem owoców.
Zabezpieczenie ran po cięciu
Rany, których średnica przekracza 1 cm warto zasmarować maścią ogrodniczą. Dzięki temu zapobiegniemy wystąpieniu różnych chorób oraz rozwojowi grzybów i pleśni.
Narzędzia którymi planujemy przycinać drzewa owocowe powinny być ostre. Dzięki temu, cięcie będzie gładkie i szybciej się zagoi, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób. Przy przycinaniu drzewek przyda nam się sekator ręczny oraz piła